top of page
  • Writer's picturemarina_amo_tamo

Island - zimski Ring Road u 7 dana (može se)

Updated: Apr 29, 2022

Kad čovjek krene čitati o putovanju Islandom zimi, sa svih strana iskaču upozorenja o zatvorenim cestama, zaleđenim cestama, zasniježenim cestama i još svakakvim nekakvim cestama s negativnim epitetima. Kažu i da je 7 dana premalo vremena za Ring Road, da se bolje posvetiti Golden Circleu ili samo jugu, uz dodatnu otegotnu okolnost da se zimi razdanjuje tek oko 9:15, a mrači već oko 16 sati. Mi smo se, međutim, baš nekako zainatili ugurati Ring Road u naših 7 zimskih dana, i neizmjerno mi je drago da jesmo.


U startu nam je bilo važno usuglasiti se da prihvaćamo činjenicu da na vrijeme, pa tako ni na stanje na cestama nemamo nikakvog utjecaja. Ono na što smo imali utjecaja bili su odabir čim prikladnijeg vozila te smještajeva s fleksibilnom politikom otkazivanja/promjene, u slučaju da budemo prisiljeni na licu mjesta preinačiti plan puta.


Znam da je naopako, ali svejedno ću krenuti sa zaključkom.

7 dana jest premalo vremena za Ring Road. Premalo je i 27 dana, obzirom na čudesa kojima ova zemlja obiluje. Naš početni itinerer bio je nešto opsežniji od ovog kojeg ću niže podijeliti. Putem smo neka odredišta izbacivali, neka dodavali. Nismo se htjeli pod svaku cijenu držati isplaniranoga, da izbjegnemo osjećaj putovanja po predodređenoj satnici, i ispalo je zaista odlično.

Naravno da nismo sve stigli vidjeti, što je samo još jedan u nizu razloga za ponovni posjet, ali dulji i zeleniji 😊



Putovanje do Islanda u koronična doba


Wizzair je izbacio ponudu aviokarata Beč – Keflavik za 16.99 EUR po smjeru. Odluku smo donijeli u manje od 24 sata 😁 Nadoplatili smo dodatnu prtljagu 10 kg po osobi jer sve što je čovjeku nužno za 7 dana zimskog Islanda, koliko god svedeno na minimum, nikako ne stane u kabinsku prtljagu.


Do Beča smo išli autom i ostavili ga u Panda Parken u blizini aerodroma: https://www.pandaparken.at/en/ (hvala Putoholičarima na savjetu). Transfer od parkinga do aerodroma uključen je u cijenu, a sve skupa koštalo nas je manje od 450 kuna.


U vrijeme našeg putovanja (13.-20.11.2021.) za Sloveniju i Austriju bila nam je dostatna EU digitalna COVID potvrda. Za Island nam je uz COVID potvrdu bio potreban i negativan PCR ili brzi antigenski test ne stariji od 72 sata, kao i ispunjen registracijski obrazac: https://visit.covid.is/registration/.

Za povratak u Hrvatsku također je bila dostatna EU digitalna COVID potvrda.


Aktualne restrikcije pratili smo ovdje:



Rent-a-car i vožnja zimi


Na Islandu zaista another one drives a duster 😊

Daciu Duster 4x4 rentali smo preko www.lotuscarrental.is. Od nekoliko kontaktiranih rent-a-car kompanija jedini su nam ponudili baš kompletan paket osiguranja uključujući, primjerice, osiguranje od pepela i pijeska. Auto je bio opremljen zimskim gumama sa šiljcima (spikes), što se pokazalo nadasve korisnim u nekoliko navrata. Zaposlenik rent-a-car-a dočekao nas je kod šaltera informacija na aerodromu, prevezao do agencije te nas na povratku prevezao od agencije nazad na aerodrom.


🚩 Prije kretanja provjerite otvorenost/zatvorenost cesta na road.is.

Na mnogim mjestima nećete imati signala, pa si svakako downloadajte offline kartu Islanda.


Imali smo samo par pomalo čupavih situacija tijekom vožnje, uglavnom vezanih uz led. Dosta zeznut može biti tzv. black ice jer ga ne skužiš dok te već ne krene ljuljat lijevo-desno po trakama. Ljulja i neumoljiv islandski vjetar do te mjere da rent-a-car kompanije uredno upozoravaju klijente da čvrsto pridržavaju vrata pri otvaranju i da osiguranje ne pokriva štetu vjetrom iščupanih vrata.


Bacite redovno oko na razinu goriva. Zna se dogoditi (pogotovo na sjeveru) da dulje vremena ne naiđete na benzinsku postaju, a vjerujem da ne bi bilo ugodno iskustvo zaglaviti praznog tanka na nekoj ledom okovanoj pustopoljini. Kad sam već kod benzinskih postaja, sve na kojima smo bili su samoposlužne. Potrebna vam je debitna ili kreditna kartica i sposobnost čitanja jednostavnih uputa na engleskom jeziku.


💰 7-dnevni najam s Platinum osiguranjem i uključenim Wi-Fijem: 4.650 kn

Otprilike 1.600 prijeđenih kilometara: 2.000 kn benzina

Popust na N1 benzinskim postajama: 3 ISK po litri

Dodatni vozač: 9 EUR dnevno


Naići ćete i na velik broj jednotračnih mostova (single lane bridge). Pravilo je jednostavno: prednost ima vozilo koje je bliže mostu. Uzmite u obzir da su mostovi počesto skliski(ji) u odnosu na cestu, što ne bi trebalo predstavljati problem budete li se držali propisanog ograničenja od 50 km/h pri prelasku 😊





Smještaj


Turizam je 2019. činio ogromnih 33% BDP-a Islanda, što se jasno ocrtava i u ponudi smještajnih kapaciteta. Smještajeve smo rezervirali preko booking.com i locktrip.com.


Najčešće smo spavali na farmama nešto udaljenijima od većih mjesta, jer nam se to najbolje uklapalo u itinerer. Prenamijenjeni farmski objekti, katkad čak i staje, u pravilu su bili dobro opremljeni, čisti i ugodni za boravak. Zajednička kuhinja i/ili kupaonica nisu nam predstavljali nikakav problem, obzirom da smo putovali van turističke sezone i nismo nailazili na značajniji broj drugih gostiju. Planirate li si sami pripremati obroke, korisna će vam biti informacija kako su u svim smještajevima u kojima smo boravili na raspolaganju bile osnovne namirnice kao što su začini, ulje, kava, čaj, šećer...


Ugodno iznenađenje – Islanđani ne zaključavaju vrata. Naravno da možete zaključati vlastitu spavaću sobu, ali vrata glavnog objekta ostaju otključana. Prema statista.com na Islandu je ukupno 666 policajaca (😈), a zemlja ima najnižu stopu ubojstava u Europi. GPI (Global Peace Index) svrstava ih na vrh ljestvice najmirnijih zemalja svijeta (usput, Hrvatska je 40. na istoj ljestvici).

Oprema


Naglasila bih važnost vjetro i vodootporne odjeće i obuće. Vrijeme je zaista nepredvidljivo, s brzim izmjenama od jednog ekstrema do drugog. U istom smo danu znali iskusiti vedro nebo, divljačke udare vjetra, sulude pljuskove, snijeg i led, tako da smo brzo prestali pratiti vremensku prognozu, suprotno višestrukim savjetima s interneta. Lokalna uzrečica ''ako vam se ne sviđa vrijeme, pričekajte 5 minuta'' u potpunosti je opravdana, u što smo se uvjerili na vlastitom primjeru. Najtoplije preporučam da sa sobom ponesete i mini-dereze. Bez njih ne bismo uspjeli dobar dio toga proći, a posebno su nam dobro došle za pentranja iza nekoliko slapova što je bilo baš jako, jako fora.


Ovo nije sponzorirani blog (da bar je 😁).

Dijelim gdje sam pribavila nešto zimske opreme, a da me nije izulo iz cipela. Sve od navedenog istestirano je višekratno na kiši, snijegu i vjetru.


Kupovina


Kreditne kartice prihvaćene su svugdje gdje smo se našli. Kupovali smo namirnice u supermarketima Bonus, Krónan i Netto. Internet kaže da je Bonus najpovoljniji, ali ne mislim da je riječ o nekoj značajnoj razlici, pogotovo kad je riječ o kraćem putovanju.

Nemojte kupovati flaširanu vodu. Voda iz pipe je odlična za piće. Gdjegod će vam topla voda smrduckati malčice na sumpor, ali pustite da poteče malo hladne, et voilà.



Itinerer

Odredišta niže označena narančastom bila su dio originalnog itinerera, ali smo ih iz različitih razloga preskočili. Neću nadugo i naširoko opisivati svaku od atrakcija - detalji su zaista jednostavno pronađivi na guglu. Pokušat ću prenijeti u par crtica samo vlastiti, itekako subjektivan doživljaj. Moram napomenuti da smo imali zaista odlično vrijeme za ovo doba godine. Moglo nam je jednako lako i pljuštati svih sedam dana što bi, sigurna sam, primjetno umanjilo naše oduševljenje ovim putovanjem.



Dan 1: Keflavik aerodrom - Hjalteyri (smještaj)


6-satna vožnja od Keflavik aerodroma do smještaja na sjeveru u blizini Akureyrija.

Ciljano smo ''žrtvovali'' prvi dan za vožnju da se probijemo čim dalje na sjever te si tako osiguramo veću komotnost sljedećih dana. Na kraju to nismo doživjeli pravom žrtvom jer su se tijekom cijele vožnje izmjenjivali spektakularni vidici: fjordovi, kanjoni, planinski vodopadi, udoline i vulkanski krajobrazi po kojima svako malo čilaju islandski konji i stada ovaca.


Dan 2: Dettifoss – Krafla – Goðafoss - Námafjall Hverir – Skútustaðir (smještaj)


💰 Par kilometara istočno od Akureyrija proći ćete kroz tunel Vaðlaheiðargöng. Tunelarinu (oko 10 €) plaćate online na www.tunnel.is.


Dettifoss – zatvorena cesta, pa smo nastavili do Krafle. Pomalo obeshrabrujuć početak, tim više što je riječ o vodopadu koji slovi za jednog od najupečatljivijih na Islandu.


Ugasli vulkan Krafla

Cesta do gornjeg parkinga bila je zatvorena zbog leda, tako da smo parkirali nešto niže i nastavili pješice uzbrdo. Nekako nam je pošlo za rukom fulati ono zbog čega ljudi dolaze na Kraflu - krater Viti. Nismo vidjeli nikakve konkretne oznake/putokaze, a nije nam palo na pamet uključiti satelitsku kartu. Unatoč takvom jednom failu, guštali smo hopsajući po Krafli. U podnožju je izgrađena geotermalna elektrana, skroz zanimljiva za škicnut iz daljine. Island prednjači u svijetu po pitanju zelenosti. Gotovo kompletna njihova potrošnja energije potiče iz obnovljivih izvora. Lako tako, kad imaju preko 600 termalnih izvora i 200 vulkana 😁



Goðafoss je bio naš prvi islandski vodopad, ako ne računamo one koje smo vidjeli iz auta vozeći se na sjever prvog dana. Preporučila bih da ga uvrstite u svoj roadtrip, obzirom da je na svega 10ak minuta vožnje od Ring Road-a, ima šetnicu kojom mu možete prići prilično blizu, a nema potrebe da se zadržavate dulje od 20ak minuta.



Námafjall Hverir

Nastavljamo put jezera Myvatn i stižemo do Námafjall Hverir geotermalnog područja. Podsjeća na ''scenografiju'' iz Mad Max-a, uz dodatak mirisa sumpora na kojeg se iznenađujuće brzo navikavam. Budete li imali vremena i volje, možete se popeti stazom do prijevoja Námaskarð i planine Námafjall. Mi nismo.


Smještaj u mjestu Skútustaðir (južno od Myvatna), gdje smo prošetali pseudokraterima.


Dan 3: Stuðlagil - Hengifoss - Braz Karlsstaðir (smještaj)


Kanjon Stuðlagil

Nemoguće mi je odabrati omiljeno islandsko odredište, ali da baš baš moram, to bi bio kanjon Stuðlagil. Odlučili smo se za hike s istočne strane kanjona jer jedino ta ruta omogućava pristup samom podnožju bazaltnih stupova. Ako vam se ne hoda, možete se odvesti do jednog od vidikovaca sa zapadne strane (uzmite u obzir da jedan od njih podrazumijeva hrpetinu metalnih stepenica). Dodatni bonus istočnog hikea je prekrasni Stuðlafoss (foss = vodopad) negdje na pola puta. Hodali smo otprilike 1 sat po smjeru, ali može to i znatno kraće ne stanete li fotkati tako često kao mi. Opet preporučam mini-dereze, jer 80% staze je čisti led, a i nekako je zabavno nabadati u njima.


Hengifoss – čim smo vidjeli Stuðlagil znali smo da ćemo se zadržati dulje od planiranog i da nećemo stići do Hengifossa. Nije nas to osobito rastužilo.


Vožnja cca. 2 i pol sata do smještaja otprilike na pola puta između kanjona Stuðlagil i prvog planiranog odredišta za sljedeći dan.




Dan 4: Fauskasandur – Jökulsárlón – Diamond beach – Þjóðvegur (smještaj)


Kratko zaustavljanje na plaži Fauskasandur na putu do Jökulsárlón glečerske lagune. Možete parkirati na Jökulsárlón parkingu, pa prošetati do obližnje Diamond beach ili se možete preparkirati na Diamond beach parking, ako ste baš anti-walker. Sante leda odlomljene od glečera Breiðarmerkurjökull plutaju Jökulsárlón lagunom da bi naposljetku odstrujale u ocean i u umanjenom se formatu nasukale na crnu vulkansku obalu Diamond plaže. Kako se led uslijed klimatskih promjena topi sve brže i brže, doći će vrijeme kada će ove krasne sante prestati postojati.


Vožnja cca. 2 i pol sata do smještaja u blizini mjesta Vik, otkuda sljedeće jutro krećemo na Ice cave tour.



Dan 5: Vik – Reynisfjara – Skógafoss – Kvernufoss - Stóra Mörk (smještaj)


U 9 ujutro starta organizirani izlet do obližnjeg glečera. Rezervirali smo ga i platili online ovdje: https://guidetoiceland.is/book-holiday-trips/fasttrack-ice-cave-tour?a=595812.

Vrijeme nas je počastilo prekrasnim ružičasto-narančastim izlaskom sunca i uglavnom vedrim nebom. Ne znam je li više oduševilo nas ili vodiča koji kaže da u Viku pada kiša 400 dana u godini. Počastile su nas i okolnosti - nije bilo nikoga osim nas. Izlet je trajao otprilike 3 sata, a uključivao je gušt vožnju tzv. super-džipom i hike po glečeru Mýrdalsjökull, četvrtom po veličini na Islandu. Zavirili smo i u nekoliko ledenih špilja, puno manjih no što smo očekivali, ali i dalje impresivnih, pogotovo kad imaš cijelo vrijeme na umu da negdje ispod njih čuči Katla – jedan od najaktivnijih islandskih vulkana. Iako statistički gledano Katla već kasni s erupcijom, sve se seizmološke aktivnosti pomno prate, tako da je jedan ovakav izlet sasvim siguran (bar nam je tako rekao vodič koji od toga živi 😏).



Reynisfjara black sand beach vrlo je razvikana islandska atrakcija. Rekla bih da smo tu naišli na najviše turista. Plaža je i zloglasna zbog ''sneaker'' valova koji se pojave tako brzo i nenadano da te doslovce usišu u more ako stojiš preblizu. Toliko su snažni da je gotovo nemoguće izvući se, o čemu svjedoče i 4 smrtna slučaja u posljednjih 10 godina, od kojih je posljednji recentan (11/2021). Unatoč upozorenjima i dalje hrpetina turista prilazi nepotrebno blizu valovima ili im okreće leđa. Ne kužim.



Rt Dyrhólaey poznat je po kamenom luku uronjenom u more i svjetioniku. Vidi se s Reynisfjare, a možete se i odvesti do otprilike 25 minuta udaljenog vidikovca (Dyrhólaey viewpoint). Mi smo požurili dalje jer čeka nas još toga.


Vodopadi Skógafoss i Kvernufoss praktično su se smjestili na svega par minuta vožnje jedan od drugoga. Istaknula bih Kvernufoss kao meni najdraži islandski slap, a vidjeli smo ih podosta. Nije ni najveći, niti najmoćniji, ali se urezao u prekrasan kanjon i može se hodati iza samog slapa. Skógafoss je oveći slap kojemu se može prići vrlo blizu, pod uvjetom da imate mini-dereze, obzirom da je tlo skroz zaleđeno i ekstremno sklisko.


💰 Kvernufoss parking oko 25 kn – plaća se u zgradi muzeja.



Dan 6: Seljalandsfoss – Gljufrabui – Geysir – Gluggafoss – Kerið – Vatnsholt (smještaj)


Slapova nikad dosta. Seljalandsfossa smo se domogli taman kako se razdanilo i kratko ga vrijeme imali samo za sebe. I ovdje se može proći iza slapa (s mini-derezama), otkuda se pruža po meni još ljepši pogled nego sprijeda. Par minuta hoda dalje je Gljufrabui, manji slap skriven usred litice. Preporučam da ga pogledate, osim ako nemate vodootpornu obuću i odjeću jer mu se pristupa kroz mali potočić, a sam slap štrca na sve strane.


💰 Seljalandsfoss parking oko 35 kn.


Geysir gheotermal area s poznatim gejzirom Strokkurom koji prsne svakih desetak minuta. Meni je veća špica bio Námafjall Hverir.


Gluggafoss (Merkjárfoss) je manje poznat, pa tako i manje posjećen slap, barem za sada. Jedinstven je po svojoj kompoziciji - pada kroz dvije razine i isprepleten je nizom tunelčića i kanalčića.


Kerið kratersko jezero donekle nam je ublažilo fail prvog dana, kad smo fulali Viti krater. Možete napraviti puni krug oko kratera (mini-dereze 😊), a možete se i spustiti do samog jezera.


💰 Ulaznica za Kerið košta oko 20 kn i definitivno se isplati.



Na ovom dijelu Islanda (Golden Circle) turisti najčešće ubace Thingvellir (Þingvellir) nacionalni park - destinaciju od najvećeg povijesnog značaja, a najpoznatiju kao mjesto na kojem se sastaju euroazijska i sjevernoamerička tektonska ploča, odnosno mjesto gdje se možete prošetati između dva kontinenta. Možda je ispravnije reći rastaju jer svake se godine sve više i više odmiču. Nama nije bio nešto primamljiv u zimskoj sezoni, pa smo ga izbacili iz itinerera, no ronjenje u Silfri, procijepu između te dvije ploče, zvuči itekako privlačno.


Dan 7: Gullfoss - Reykjadalur – Grindavík (smještaj)


Gullfoss je bez sumnje najimpresivniji vodopad kojeg smo pohodili. Ogroman je, glasan i moćan. Moćan je bio i ledeni vjetar koji je šibao to jutro, tako da smo zadržavanje sveli na minimum.



Reykjadalur Hot Springs hike kao savršeno finale našeg putovanja. Tijekom jednosatnog uspona prošli smo kraj zadimljenih termalnih izvora, preko zasniježenih i zaleđenih vijugavih puteljaka, ponad rijeke i vodopada koji se probijaju kroz planine, da bismo došli do još veće nagrade na kraju – kupanja u termalnoj rijeci. Meni najdraže islandsko iskustvo (kad već nismo vidjeli auroru borealis) - istovremeno čudan i oduševljavajuć osjećaj prelaska iz ful zimske opreme u kupaći kostim.


💰 Oko 4 sata parkinga koštalo je 60ak kuna.


🚩 Držite se označenih staza, ne samo zbog očuvanja delikatne islandske prirode, nego i zato što postoji realna opasnost da negdje propadnete/prokližete/upadnete u kipući izvor.



Noćenje u mjestu Grindavík, 20ak minuta vožnje od aerodroma i jako blizu poznate Blue Lagoon u koju nismo uspjeli otići jer nismo rezervirali termin online na vrijeme. Nema veze jer smo se netom kupali na vrhu planine, okruženi snijegom i ledom 😁


Kad bih jednom riječju morala opisati svoj doživljaj putovanja Islandom zimi, ta bi riječ bila ''nepropustivo''. Naravno da je posrijedi osobni dojam. Netko možda uopće nema želju provesti 7 dana na uglavnom surovom, hladnom, golom terenu, što je isto okej 😊

Meni je upravo ta surovost privlačna - zrači snagom i nekom drugačijom ljepotom.

Za kraj par avionskih fotografija s povratnog leta. Znam da će zvučat bljuv i baš me briga - ostala sam očarana do posljednjeg pogleda ♥










Recent Posts

See All
bottom of page